candidats

Jobkandidaat

journalist

Journalist

gezondheidsprofessional

Gezondheidsprofessional

CE1A17A6-019E-4BA1-9840-32FABDCF3286

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap.

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van aandoening of handicap.

Inleiding tot het Statuut van de Wereldgezondheidsorganisatie, 22 juli 1946

De integratieve geneeskunde, de geneeskunde die alle geneeswijzen samenbrengt

 

Want vandaag de dag wordt gezondheid niet alleen gedefinieerd door de afwezigheid van ziekte, maar als een volledige staat van fysiek, mentaal en sociaal welzijn. De geneeskunde moet evolueren naar een persoonsgerichte aanpak, via gepersonaliseerde zorg. In synergie met de conventionele geneeskunde worden wereldwijd steeds vaker complementaire benaderingen gebruikt. Ze spelen in op deze behoefte om pati├źnten niet alleen te behandelen maar ze ook te verzorgen.

 

In dit kader is de integratieve geneeskunde de natuurlijke evolutie van het geneeskundemodel. Dit concept brengt de klassieke geneeskunde en aanvullende geneeswijzen samen in ├ę├ęn samenhangende aanpak. Integratieve geneeskunde is gebaseerd op het bewijs van de doeltreffendheid en veiligheid van de voorgestelde methoden. Bovendien is iedere pati├źnt hier uniek. Hij of zij speelt een rol in zijn of haar eigen gezondheid. Er wordt rekening gehouden met diens levensstijl, eetgewoonten, lichaamsbeweging en welzijn, maar ook met de cultuur en overtuigingen van de pati├źnt.┬á

m├ędecinsmask

Wist je dit al?

 

De Wereldgezondheidsorganisatie neemt in de definitie van integratieve geneeskunde verschillende medicamenteuze behandelingen en zorgtherapie├źn op, zoals kruidenbehandelingen, natuurgeneeskunde, acupunctuur, chiropractie, osteopathie en verwante praktijken zoals yoga, tai chi, qigong of thermale geneeskunde.

fleurmask

Homeopathie, een therapie uit de integratieve geneeskunde

 

Homeopathie belichaamt de integratieve geneeskunde, omdat ze het principe en het zorgmodel ervan deelt. 
Ze maakt deel uit van de conventionele geneeskunde, omdat er geneesmiddelen en gezondheidsprofessionals aan te pas komen. Ook behoort ze tot de complementaire geneeskunde. Ze maakt het namelijk mogelijk om pati├źnten te ondersteunen om hun levenskwaliteit te verbeteren en hen tegelijkertijd de teugels van hun eigen gezondheid in handen te geven.┬á

Homeopathie voldoet in zowel de behoefte om te genezen, de 'CURE', als de behoefte om te zorgen, de 'CARE'.

Homeopathie in combinatie met andere therapie├źn voor de behandeling van ernstige ziekten

 

Het concept van de integratieve geneeskunde is perfect van toepassing op chronische ziekten en is volkomen legitiem in de begeleiding van kankerpati├źnten.┬á

 

Homeopathie geneest kanker niet, maar maakt naast andere therapeutische methoden deel uit van de integratieve zorg voor kankerpati├źnten. Een recente studie1 in Straatsburg bracht aan het licht dat 30% van de pati├źnten die een kankerbehandeling ondergaan, homeopathie gebruiken als aanvulling op de behandeling van hun ziekte. Daardoor is deze discipline veruit de meest gebruikte medische praktijk in de integratieve oncologie. Dit is een stijging van 83% ten opzichte van dezelfde studie die in 2005 in dezelfde stad werd uitgevoerd.┬á

Homeopathie om talloze symptomen te verlichten

 

Het gebruik van homeopathie komt ook vaak tegemoet aan een medische behoefte die onvoldoende wordt beantwoord door allopathische behandelingen. Denk maar aan vermoeidheid, aanhoudende misselijkheid, angst, verdriet en perifere neuropathie. Deze symptomen, die we als 'verwaarloosd' zouden kunnen bestempelen, zouden volgens de pati├źnten in meer dan 80% van de gevallen dankzij homeopathie zijn verbeterd1.

1 Legrand A. Studie naar de prevalentie van het gebruik van aanvullende geneeswijzen door kankerpati├źnten: op basis van 535┬ávragenlijsten die tussen april en juni 2017 werden verzameld in Straatsburg. Medisch proefschrift 2018.

Delen :

Facebook
Linkedin
test@tes.fr
ok